Wanneer een verschil in beloning tussen mannen en vrouwen in een bedrijf groter dan 5 procent is, kunnen werknemers een procedure beginnen: er ligt een wetsvoorstel. Het concurrentiebeding gaat op de schop, wordt korter geldig, en aannemen van Oekraïners kan zonder vergunning, maar ze vallen wel onder Nederlands arbeidsrecht.

Advocaat arbeidsrecht Samantha Kranenburg van De Jong Van Mook advocaten ontlokte de aanwezigen tijdens de ontbijtsessie arbeidsrecht half mei verbazing en veel vragen. Ze lichtte aanstaande en al geldende wijzigingen in het arbeidsrecht dan ook op praktische wijze toe.

Organiserende partners

De ontbijtbijeenkomst is een gezamenlijk initiatief van ROC Rivor, Logistics Valley Rivierenland, WSP Rivierenland in samenwerking met Leerwerkloket Rivierenland en Werkzaak Rivierenland. De Leerwerkroute transport en logistiek van Werkzaak is toegelicht en ook praktijkleren met de Praktijkverklaring als ontwikkeltool voor (nieuwe én bestaande) medewerkers is besproken. Er waren veel ondernemers en HR-functionarissen aanwezig.

Veel veranderingen

Van de uitbreiding van de informatieplicht bij aannemen van nieuwe mensen (alleen maar stellen ‘prima salaris’ in de vacature is onvoldoende voortaan) tot het maken van goede functieomschrijvingen, er gaat veel veranderen op gebied van aannemen en de documenten daarbij. Ook de wet Flexibel Werken verandert, vertelde Kranenburg: “Wanneer een werknemer op oproepbasis na een tijd aangeeft van zijn uren vaste dagen te willen maken, moet je tijdig reageren, anders wordt het contract aangepast volgens de wens van de werknemer.” Flexwerken is dus eindig aan het worden.

“Scholing en studiekosten zijn voortaan voor rekening van de werkgever, die verplicht is die aan te bieden wanneer de scholing van belang is voor de functie of de voortzetting daarvan. En verhalen van studiekosten bij vertrek kan vanaf 1 augustus niet meer, ook niet bij contracten voor bepaalde tijd. In het algemeen geldt, dat je nu je arbeidsovereenkomsten moet gaan nakijken op al dit soort veranderingen. Regel het tijdig, anders is je kans op succes bij procedures geringer.”

Van Kranenburg legde ook uit, dat het verbieden van nevenactiviteiten van werknemers niet meer mag. Een verplichting tot melden mag echter wel in een arbeidsovereenkomst worden opgenomen. Een en ander valt zo uit omdat veel van de wetswijzigingen naar Europees recht worden opgesteld.

Meer weten?

Bekijk hier de presentaties. Meer weten of vragen?

Neem contact op met uw adviseur. Bel 088 9375 199 of stuur een mail.

Neem contact op

U kunt WerkgeversServicePunt Riviereland eenvoudig bereiken via verschillende kanalen. Bezoek ons contactpagina voor meer informatie.

WSP Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Interessante artikelen over de arbeidsmarkt, tips om personeel te werven en verhalen uit de praktijk.

Volg ons op social media

Gerelateerde nieuwsbericht

Deel dit verhaal in je netwerk!