Vaak schuilt in het huidige bedrijfsproces al de oplossing – of zelfs meerdere oplossingen – voor een arbeidsvraag. Adviseur Werkgeversdiensten Wen Hofman licht toe wat functiecreatie voor jouw bedrijf kan betekenen. En voor mensen die door een beperking hun werk niet (meer) kunnen uitvoeren zijn er praktische en financiële werkplekvoorzieningen die dan kunnen worden ingezet, legt arbeidsdeskundige werk- en onderwijsvoorzieningen Pierre van der Donk van UWV uit.

Functiecreatie

“Met functiecreatie optimaliseer je een bestaand bedrijfsproces door te kijken naar hoe je zaken anders kunt verdelen”, vertelt Wen Hofman. “Zittend personeel kan efficiënter ingezet worden als eenvoudigere taken uitbesteed worden aan nieuwe mensen, bijvoorbeeld lager opgeleiden en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Je haalt dus taken weg om een nieuwe functie te creëren. Vervolgens ga je op zoek naar iemand die ze uit kan voeren.”

WSP Rivierenland biedt ondernemers een kosteloos maatwerktraject aan, van procesverandering tot het vinden van een werknemer. “Met het wegnemen van eenvoudige taken ziet het proces er ineens anders uit. Je moet anders leren denken en kijken naar je bedrijfsvoering. Dat vraagt van ondernemers investering in tijd, maar levert uiteindelijk vaak meer op dan je verwachtte.

Werkplekvoorzieningen

Voor mensen die door een beperking hun werk niet (meer) kunnen uitvoeren zijn er praktische en financiële werkplekvoorzieningen die dan kunnen worden ingezet. De mogelijkheden zijn tegenwoordig – zeker met de huidige techniek – zeer ruim. En dat maakt sommige zaken misschien lastig te beoordelen voor de werkgever, geeft Pierre van der Donk aan. Vroeger dachten we alleen aan een aangepast toetsenbord of beeldscherm, tegenwoordig heb je bijvoorbeeld Ekso exoskeletons, brailleleesregels, vergrotings- en spraaksoftware, earcams, aangepast meubilair, aangepaste auto’s met handbediening, vervoersvoorzieningen en tilliften. “Bij de aanvraag gaan we daarom altijd in gesprek, gaan we langs op de werkplek om te kijken wat er nodig is en geven we advies.

Neem contact op

Heb je een vraag?  Neem gewoon contact op, besluiten Van der Donk en Hofman “Zie WSP Rivierenland als startpunt met een goede doorverwijsfunctie – als middel om iets mogelijk te maken.. Denk in mogelijkheden: hoe kun je een probleem oplossen? Je helpt jezelf als ondernemer én je geeft mensen een kans.”

Lees het hele artikel op: ‘Eén vraag leidt tot meerdere oplossingen’ – Het Ondernemersbelang

Neem contact op

U kunt WerkgeversServicePunt Riviereland eenvoudig bereiken via verschillende kanalen. Bezoek ons contactpagina voor meer informatie.

WSP Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Interessante artikelen over de arbeidsmarkt, tips om personeel te werven en verhalen uit de praktijk.

Volg ons op social media

Gerelateerde nieuwsbericht

Deel dit verhaal in je netwerk!