Investeren in Loonkostensubsidie: Een Win-Win voor Iedereen
Een recente studie, uitgevoerd door Berenschot in opdracht van Cedris en Divosa, toont aan dat investeren in loonkostensubsidie voor mensen met een arbeidsbeperking niet alleen maatschappelijk, maar ook economisch zeer rendabel is. Een extra investering van €250 miljoen kan ervoor zorgen dat 40.000 extra mensen aan het werk kunnen, wat een maatschappelijke opbrengst van €400 miljoen genereert.

Wat is Loonkostensubsidie? Loonkostensubsidie is een instrument dat het verschil tussen de loonwaarde van een werknemer en het minimumloon compenseert, waardoor werkgevers worden ondersteund. De resultaten van het onderzoek bevestigen dat de voordelen van loonkostensubsidie de kosten ruimschoots overstijgen.

De Voordelen op een Rij

  • Voor de Werknemer: Meer zekerheid en welzijn.
  • Voor de Economie: Toename in productiviteit en vermindering van arbeidstekorten.
  • Voor de Maatschappij: Afname van bijstandsuitkeringen en zorgkosten, en een verhoogde veiligheid door een lagere kans op criminaliteit.

In 2022 hebben gemeenten en sociaal ontwikkelbedrijven al 33.000 mensen met behulp van loonkostensubsidie aan werk geholpen. Echter, er staan nog steeds 125.000 mensen onvrijwillig aan de kant die graag willen werken.

Oproep aan het Rijk De analyse wijst uit dat investeringen zichzelf terugbetalen, maar de voordelen zijn niet gelijk verdeeld. Het Rijk profiteert het meest, terwijl gemeenten onvoldoende middelen hebben om de kosten te dekken. Daarom roepen Cedris en Divosa het Rijk op om structureel €250 miljoen te investeren in loonkostensubsidie en te zorgen voor een kostendekkende financiering. Dit zal niet alleen de betrokken individuen ten goede komen, maar is ook financieel een slimme zet voor Nederland als geheel.

Samen Sterker Door samen te werken kunnen we een inclusievere arbeidsmarkt creëren waar iedereen de kans krijgt om bij te dragen. Laten we investeren in een toekomst die zowel economisch als sociaal duurzaam is.

Lees meer op Divosa.nl

Benieuwd wat dit voor jou kan betekenen? Onze adviseurs ondersteunen je graag.

Neem contact op

U kunt WerkgeversServicePunt Riviereland eenvoudig bereiken via verschillende kanalen. Bezoek ons contactpagina voor meer informatie.

WSP Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Interessante artikelen over de arbeidsmarkt, tips om personeel te werven en verhalen uit de praktijk.

Volg ons op social media

Deel dit verhaal in je netwerk!