Arbor en inclusief werkgeverschap… het zijn feitelijk synoniemen van elkaar. Arbor werkt al vele jaren met een heel gevarieerd team. Een team dat op momenten zeker extra ondersteuning nodig heeft, maar dat is voor eigenaar Marc van Erp geen probleem, hij maakt alle tijd vrij om zijn mensen de hulp te bieden die zij nodig hebben. Op de werkvloer, maar ook door praktische zaken als bijvoorbeeld vervoer te regelen.

“We hebben hier bijvoorbeeld een groep Birmese collega’s werken. Zeker in het begin bleek het voor een aantal van hen vrij lastig om naar het werk te komen. Daar hebben we toen een praktische oplossing voor gevonden: ik heb een bus aangeschaft en geregeld dat deze groep thuis wordt opgehaald en naar het werk wordt gebracht. Ik heb het ervoor over als het betekent dat iedereen zonder stress op tijd op zijn werk is. Het is slechts een voorbeeld van hoe wij hier niet in problemen, maar in oplossingen denken.” Vertelt Marc.

Blik op de mens

“Ik vind dat iedereen een volwaardige plek in de samenleving verdient, daar hoort werk bij. Werk geeft je richting en een doel in je leven, een reden om je onder de mensen te begeven. Onder collega’s zijn en eer hebben in het werk dat je doet, daar groei je van als mens. Wij dragen daar bij Arbor graag ons steentje aan bij. Hebben voor iedereen een plek hier, ook als dat betekent dat de productie niet maximaal gehaald wordt. Naast de groep die ik eerder noemde werken hier ook jongens die voor best wat uitdagingen staan in hun leven. De een heeft autisme, een ander is wat wantrouwend naar de wereld en er is ook jongen die niet kan lezen of schrijven bijvoorbeeld. Zij hebben net wat meer tijd nodig dan een ander. Die tijd wordt hen uiteraard gegund. Het maximaliseren van winsten heeft bij ons geen prioriteit. Uiteraard is een voldoende omzet noodzakelijk om te kunnen blijven bestaan, maar dat halen we dan ook met z’n allen.”

“Werk laat je groeien als mens.”

“Het hebben van een baan brengt je als mens zoveel, dat gunnen we iedereen. Het doet goed om hier de faciliteiten voor te kunnen bieden. We maken hier mooie producten én hebben het ook nog eens erg naar ons zin samen. En als we kunnen, doen we graag iets extra’s. Zo hebben we laatst geregeld dat alle medewerkers op onze kosten eens uitgebreid boodschappen konden doen voor de paasdagen. Dat was een groot succes. Je ziet dan ook dat het niet voor iedereen zo vanzelfsprekend is dat er op feestdagen inkopen kunnen worden gedaan zonder op de portemonnee te letten. Dat was een eye opener. Met de stijgende energie- en brandstofkosten is dat dan ook iets wat we een beetje in de gaten houden, zodat we straks waar nodig bij kunnen springen. We streven ernaar dat stress wordt vermeden. Op de werkvloer, maar ook in de omgeving daarbuiten. Want hoe je het ook wendt of keert, ook de situatie búiten de werkomgeving speelt mee in het welbevinden van onze medewerkers. We proberen daar zoveel mogelijk op voor te sorteren, zodat iedereen ook de kans krijgt om zo prettig mogelijk te functioneren. Daar hebben we in het bedrijf alleen maar profijt van.”

Omkijken naar elkaar

“Nieuwe medewerkers geven we alle ruimte om zich zo goed mogelijk in te werken. Daar nemen we ruim de tijd voor. Ons piekseizoen ligt in het voorjaar, de start van een nieuwe medewerker zetten we idealiter dan ook al in november in. Zo is iedereen goed ingewerkt op het moment dat het allemaal wat drukker wordt. Op die manier proberen we iedereen een fijne en volwaardige plek in deze maatschappij te geven. We kijken naar elkaar om en helpen waar we kunnen. En buiten dat zorgen we ervoor dat we op regelmatige basis ook leuke dingen buiten werk om doen. Die sociale cohesie vinden we belangrijk, maar zit eigenlijk gewoon bij ons ingebakken.”

Arbor ademt samenhang, in visie, doen en laten. Het maakt Arbor tot een vanzelfsprekende winnaar van de All-in Werkgeversprijs Rivierenland.

Meer praktijkverhalen

Deel dit verhaal in je netwerk!