De All-In Werkgeversprijs is er voor ondernemers die geloven in een inclusieve arbeidsmarkt en bereid zijn om de stap te zetten om mensen die wat extra begeleiding nodig hebben verder te helpen naar een volwaardige plek in onze samenleving en op de werkvloer. Bedrijven als Solid Matters die dit jaar de prijs in ontvangst mocht nemen voor de gemeente West Betuwe.

All-In Werkgever van het jaar 2023 gemeente West Betuwe: Solid Matters

Solid Matters maakt vanuit haar fabriek in Waardenburg duurzame cosmetica in vaste vorm. Zeep en zeepjes, maar ook shampoo, conditioners, hand- en voetcrèmes… alles in vaste vorm: dat betekent geen water en geen plastic flacons, het zijn daardoor duurzame producten. Ook in het personeelsbeleid gaat de aandacht uit naar duurzaam: er worden prettige werkplekken gecreëerd waar iedereen zijn draai kan vinden.

Vaste vorm doet er toe

Everhard Coers en Sabine Vishnudatt zijn afgelopen januari gestart met Solid Matters en zien hun bedrijf nu al behoorlijk vaste vorm krijgen; met een stevige basis in een ruime sortering aan producten die goed zijn voor mens en milieu, trouwe klanten en personeel dat het naar zijn zin heeft. “Personeel en teambuilding is wel een dingetje,” vertelt Everhard. “Toen we startten hadden we direct personeel nodig, als je op nul begint is dat niet zo eenvoudig. We hebben ons bestand bijvoorbeeld aangevuld met gepensioneerden: mensen die nog best wat willen doen, maar niet meer fulltime. En dat is prima: met een handjevol deeltijders kun je ook een fulltime planning realiseren. Daar zit wel een stukje flexibiliteit in en creativiteit bij het maken van de planning. Maar dat is in principe goed te doen.”

Flexibel

“De inpakwerkzaamheden hebben we uitbesteed aan Werkzaak Rivierenland: de producten gaan van hier naar Geldermalsen, waar ze worden ingepakt en klaargezet voor distributie. Dat is veel handwerk: de dozen komen plano binnen en moeten worden gevouwen, vervolgens heeft elk product weer een eigen vorm en manier van verpakken. Het is handwerk dat met aandacht moet worden opgepakt, we zien dat dat bij de mensen van Werkzaak in goede handen is. Een van de medewerkers van de vloer daar, is nu bij ons in vaste dienst: Peggy werkt nu vijf halve dagen in de week hier en we zijn daar allemaal heel tevreden over. Ze werkt in de gietkeuken en dat doet ze heel erg goed.”

Sabine vult aan: “Je kunt hier gewoon rustig aan beginnen. En je hoeft ook niet de hele dag aan één machine te werken: het staat je vrij om te rouleren. Dat is iets wat de medewerkers ook zelf regelen.”

Met plezier naar je werk

“We vinden het belangrijk dat mensen met plezier naar hun werk komen, dat betekent in deze tijd ook dat er vraag is naar een flexibele inzetbaarheid. Er zijn steeds minder mensen die 40 uur van 9.00 tot 17.00 uur willen werken. Dat is de realiteit en daar houden we rekening mee. De variatie in werktijden die we bieden in combinatie met de variatie in werkzaamheden, het blijkt dat we daardoor een interessante werkgever zijn: op de laatste vacature die we breed en open hebben ingezet kwamen vrij veel mensen af. En binnenkort hebben we een rondleiding met 11 medewerkers vanuit Werkzaak die vanuit de inpakhal hier een kijkje komen nemen. En dat is altijd goed. Want zeep maken klinkt idyllisch, maar is hard werken en best zwaar, de blokken cacaoboter bijvoorbeeld wegen toch zo’n 15 kilo. Het ruwe verhaal is ook best een ruw verhaal. Met een rondleiding krijg je een goed beeld van wat het werk inhoudt.”

Meer praktijkverhalen

Deel dit verhaal in je netwerk!