Willems Boven-Leeuwen is een bedrijf dat het net wat anders doet. Zo zijn ze geen BV, maar een stichting. Elke medewerker deelt als aandeelhouder mee in het bedrijf. Dit zorgt ervoor dat iedereen ook extra betrokken is. Deze constructie is bijzonder. Die menselijkheid die oud eigenaren Jan en Annie Willems altijd hebben geuit richting de medewerkers is iets dat nog altijd voelbaar is in het bedrijf.

Optimale voorzieningen

“Misschien heerst er een ander beeld van de metaaltechniek, maar bij Willems zijn de medewerkers het meest belangrijke. Hier telt de mens. We kijken om naar elkaar en zorgen ervoor dat we samen succesvol zijn. Iedereen, in alle geledingen van de organisatie is een collega, dat brengt een bepaalde saamhorigheid met zich mee die voor ons zeer waardevol is,” vertelt Jurgen van Dinteren, directeur van Willems Boven-Leeuwen. Collega Anke Vos vult aan: “We zorgen er ook voor dat iedereen in de meest optimale omgeving kan werken. Zo zijn alle werkplekken in hoogte verstelbaar, de afzuiging is goed geregeld en we werken met lashelmen met afzuiging, op kantoor hebben we zit/sta werkplekken, iedereen kan na werktijd bij ons sporten en er is elke dag vers fruit. In alles wat we doen proberen we iedereen een zo gezond mogelijke werkplek te geven.”

“Samen kom je er altijd uit.”

“Er zijn verschillende werkgroepen geformeerd. Er is nu een groepje collega’s die bekijkt of er andere schoenen in de markt zijn die én de benodigde veiligheid bieden maar ook nog lekker zitten. Op dezelfde manier hebben we een soortgelijke groep die collega’s stimuleert om te stoppen met roken en werkgroepen die voortdurend kijken naar een duurzame inzetbaarheid van de medewerkers. Ideeën zijn altijd welkom via de ideeënbus en we waarderen elke toevoeging ook. Al met al blijven we in beweging en hebben we doorlopende aandacht voor dat wat er speelt en acteren we proactief in een verdere optimalisatie van de werkvloer.” Uiteraard hoort een gezonde winstgevendheid hier onlosmakelijk bij; dat is vanzelfsprekend.

Iedereen doet mee

“De wereld is veranderd, personeel is niet makkelijk te krijgen, daar komt bij dat met het afschaffen van de LTS we tegenwoordig jongeren binnen krijgen die toch anders in het leven staan dan de jongeren die voorheen bij ons hun carrière begonnen. De jongens die nu binnenkomen hebben daardoor een andere begeleiding nodig. Onze leermeesters bieden de begeleiding die ze nodig hebben, daarnaast maken de ervaren krachten tijd vrij om ze te leren hoe ze bijvoorbeeld tekeningen moeten lezen. Naast deze aanwas van jeugdige collega’s zijn er de zij-instromers, collega’s uit Polen bijvoorbeeld die met wat extra aandacht een groei hebben kunnen meemaken binnen Willems. We kijken daarbij niet naar CV’s, maar wel naar de persoon: hoe stellen ze zich op? Wat hebben ze laten zien? Van daaruit bouwen we verder. En met succes. Veel van deze mannen zijn ambassadeur voor Willems en een kracht voor het leven.”

Open blik

“Wij zijn in staat om mensen verder te helpen. En dat doen we dan ook. Dat is voor ons een vanzelfsprekendheid. En we blijven om ons heen kijken. Zo komen leerlingen van De Zonnewijzer uit Tiel regelmatig een ochtend meedraaien en dat geldt ook voor De Dijk uit Druten. We geven de leerlingen dan wat laswerk, zo voelen ze dat het leuk is om te lassen en zien ze ook aan welke mooie projecten zijn in de toekomst mee kunnen werken. Datzelfde doen we met de zaterdaghulpen, zij doen voor 2 uur wat taken en mogen daarna gaan lassen. De binding die we zo leggen is belangrijk voor ons voortbestaan. Over 15 jaar zal er een flinke uitstroom zijn, daarop moeten we ons tijdig voorbereiden . We kijken naar de jeugd, maar ook naar zij instromers en nieuwkomers. Iedereen die affiniteit heeft met ons vak, enthousiast is en zich in wil zetten is van harte welkom. Wij zorgen voor de randvoorwaarden en geven invulling aan de functie en zorgen ervoor dat iedereen klaar is om het werk te doen dat nodig is. En dat onder de best mogelijke arbeidsomstandigheden. Dat is voor ons geen moeten, maar komt organisch voort uit ons DNA. De menselijkheid van de grondleggers van Willems Boven-Leeuwen: Annie en Jan Willems.”

Meer praktijkverhalen

Deel dit verhaal in je netwerk!